تاثیر قارچ مایکوریزا در رشد گیاهان
مقدمه:
قارچ مایکوریزا به عنوان یک کود زیستی:
رشـد هيـف خـارجي قـارچ بـه داخل خاك با ايجاد يك ساختمان اسكلتي ذرات خـاك را بهم متصل مي كند و منجر به تشكيل خاكدانه هـاي كوچـك مي شود اين اثر همراه بـا نگهـداري خاكدانـه هـاي كوچـك بوسيله هيف هـاي قـارچ بـراي تـشكيل خاكدانـه هـاي بـزرگ، اثرات مستقيم قارچ هاي مايكوريزا در حفظ ساختمان خـاك هستند. عمليـات شـخم باعـث تخريـب فيزيكـي هيـف قـارچ شـده و اختلاط خاك نيز ممكن اسـت اثـر منفـي بـر كلنـي سـازي مايكوريزا در ريشه گياهان داشته باشد، اگرچه قارچ هاي غير مايكوريزايي نيز ممكن است تحت تـاثير قرارگيرنـد.
اهمیت استفاده از قارچ مایکوریزا:
بررسی ها نشان داده است که استفاده از قارچ های مایکوریزا سرعت رشد گیاه را افزایش داده و بر تخصیص و انتقال مواد بین ریشه و ساقه اثر می گذارد، به طوری که با جذب بیشتر عناصر غذایی و انتقال آن ها، افزایش وزن خشک اندام های هوایی را موجب می شوند. این افزایش عملکرد ممکن است به دلیل افزایش سطح جذب ریشه ها باشد، که از طریق میسلیوم قارچ در خاک و برای دسترسی گیاهان زراعی به حجم بیشتری از خاک باشد، همچنین باعث افزایش مقاومت به تنش خشکی در گیاهان، و نیز باعث بهبود رشد گیاهان در خاک های فشرده می شود، از این رو می تواند با نتظیم ساختار خاک، خاک های فشرده را بهبود ببخشد.
قارچ های مایکوریزا با جذب فسفر و سایر عناصر متحرک مثل مس و روی در ذرت، سویا و سورگوم سبب افزایش رشد این گیاهان می شود. برخی از عملیات زراعی از قبیل مصرف بی رویه کودهای شیمیایی، قارچکش ها و آفت کش ها اثر منفی بر حیات و گسترش این قارچ ها دارند. به همین دلیل می توان گفت که اکثر سیستم های کشاورزی فشرده از مزایای این همزیستی محروم اند. از آنجا که روش های مکانیکی کارامد و مقرون به صرفه نیست، استفاده از روش های بیولوژیکی برای کاهش فشردگی خاک، که ضمن سازگاری با محیط زیست از لحاظ اقتصادی هم مفید می باشد، منجر به ایجاد یک سیستم کشاورزی پایدار می شود. همچنین این قارچ ها با توجه به قابلیت جذب عناصری که سبب مسمومیت خاک و بالا بردن EC خاک و جلوگیری از جذب آنها و عناصر دیگر می شود، کمک زیادی می کنند. تنوع در توانایی انتقال فسفر و راندمان همزیستی از ویژگی دیگر این قارچ هاست. میسلیوم قارچ مایکوریزا اهمیت حیاتی برای رشد گیاه دارد مثلا می توان به صفات مفیدی همچون تجزیه مواد آلی، انتقال مواد غذایی به گیاه میزبان خود، تشکیل دانه بندی خاک و سرکوب پاتوژن نام برد. این قارچ می تواند در تنظیم آب و اکتساب مواد مغذی توسط گیاه میزبان کمک کند.
کود ارگانیک مایکوروت برای تقویت سیستم ریشه
قارچ مایکوریزا سود میزبان خود را عمدتا از طریق افزایش جذب یون های نسبتا بی حرکت فسفات فراهم می کند. این موضوع به دلیل نفوذ میسلیوم قارچ به ناحیه ای فراتر از منطقه تخلیه فسفات خاک است. در مقابل قارچ، کربن را از گیاه میزبان دریافت می کند از مزایایی دیگری که به میزبان می رسد عبارت اند از: افزایش مقاومت محصول به تغذیه حشرات، بهبود مقاومت به خشکی، افزایش مقاومت در برابر عوامل بیماری زا در خاک، تحمل افزایش شوری و فلزات سنگین و افزایش جذب عناصر پرمصرف دیگری به غیر از فسفر.
بررسي تأثير همزيستي با قارچ مايكوريزا بر شاخص هاي رشد و عملكرد ريزغده در گياهچه هاي سيبزميني نشان داد که همزیستی قارچ مایکوریزا بر تمامی شاخص های رشد و عملکرد ریزغده تاثیر مثبت دارد. همچنین در مطالعه اثر قارچ مایکوریزا بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام ذرت دانه ای مشخص گردید که استفاده از قارچ مایکوریزا سبب افزایش ارتفاع گیاهان شده است. اساسا ارتفاع گیاه علاوه بر وابسته بودن به شرایط ژنتیکی، به عوامل محیطی نیز وابسته است. با توجه به آنکه ارتفاع گیاه تا حدی تحت تاثیر شرایط محیطی است، احتمالا این قارچ از طریق افزایش سطح تماس ریشه ای با محیط اطراف خود سبب بالا رفتن جذب آب و عناصر غذایی توسط ریشه شده و در نهایت منجر به افزایش رشد رویشی در گیاه می شود.
همچنین مطالعات نشان داده است که تلقيح گياه نعناع با قارچ ميكوريزا به طور قابل ملاحظه اي ميزان اسانس ر ا افزايش داد. همزيستي قارچ مايكوريزا با ريشه گياه نعناع از طريق افزايش جذب آب و عناصر پرمصرف در بهبود ميزان اسانس مؤثر بوده است. در بررسي مشابهي كه به همين منظور بر روي شويد و زيره انجام گرفته بود، ملاحظه شد كه كاربرد مایکوريزا به طور قابل توجهي ميزان اسانس اين گياهان را در مقايسه با گیاهان تلقیح نشده با مایکوریزا بهبود بخشید.
محصول مرتبط: کود ارگانیک مایکو سوپر پلاس مناسب تثبیت نیتروژن و رشد گیاه
جهت تهیه این کود ارگانیک می توانید با مراجعه به فروشگاه های کشاورزی و یا وب سایت فروشگاه اینترنتی ایران کشاورزی اقدام به خرید این محصول نمایید.
منابع:
2) مرادقلی، ا. مبصر، ح. فصلنامه علمی پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی. دوره3، شماره 2. 1390. بررسی اثر مایکوریزا بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام ذرت دانه ای.
3) خداشناس، ع. كوچكي، ع. رضواني مقدم، پ. لكزيان، ا. نصيري محلاتي،م. مجله پژوهش هاي زراعي ايران، جلد 6، شماره 2 ،سال 1387. تاثير فعاليت هاي کشاورزي بر تنوع و فراواني قارچ هاي مايکوريزا در مزارع گندم استان خراسان.
4) زواریان، ا. یوسفی راد، م و اصغری، م. فصلنامه گیاهان دارویی. دوره 4. 1394. بررسي اثرات قارچ ميكوريزا بر روي خصوصيات كمي و كيفي گياه دارويي انيسون تحت تنش شوري
بررسي عملكرد محرك هاي رشد گياهي و جلبكهاي دريايي بر افزايش باردهي صيفي جات و ميوه ها
- نظرات کاربران
- ارسال نظر